Annonce

Annonce

Billeder af tomater ramt af tomatskrumpevirus

Et eksempel på en plantesygdom, der kan ramme den danske produktion hårdt, er tomatskrumpevirussen Tomato Brown Rugose Fruit Virus, der nemt overføres med inficeret frø, og som de seneste to år er fundet i tomat- og peber produktionen i flere europæiske lande. Foto: Avis Dombrovsky & Elisheva Smith/CC-BY-3.0/www.creativecommons.org/Licenses-BY-3.0/via Wikimedia Commons

Mere viden om skadedyr og plantesygdomme skal modvirke madspild

Både virksomheder og de danske forbrugere kan hjælpe med at modvirke det fødevarespild, der forårsages af skadedyr og plantesygdomme. Ny kampagner vil udbrede viden om hvordan.

Over en tredjedel - ja, helt op mod 40 pct. af verdens fødevareafgrøder - går årligt tabt på grund af sygdomme og skadedyr, vurderer FN's organisation for fødevare- og landbrugsprodukter.

Det er ikke kun et enormt spild, der lægger beslag på arealerne, men påvirker også priserne på fødevarerne. Derfor vil Landbrugsstyrelsen med en ny kampagne klæde både virksomheder og forbrugere bedre på til, hvordan de kan hjælpe med at modvirke, at plantesygdomme og skadedyr rammer danske afgrøder.

"Vi er nødt til at klæde både virksomheder og borgere på til at hjælpe os med at beskytte vores afgrøder og planter mod sygdomme og skadedyr. Virksomhederne kan for eksempel holde øje med, at de træpaller, som varer bliver leveret på, er mærket, og dermed behandlet rigtigt, mens det for borgerne handler om, at de ikke skal tage planter med hjem fra ferier og passe på med at købe frø på nettet fra tredjelande. Over de kommende måneder kommer vi til at sætte fokus på, hvordan man kan hjælpe med at forebygge og forhindre at vi får særligt alvorlige plantesygdomme og skadedyr til Danmark," forklarer enhedschef i Landbrugsstyrelsen Kristine Riskær i en pressemeddelelse.

Selvom mange skadedyr og plantesygdomme virker eksotiske og ikke forekommer i Danmark nu, skal man ikke langt væk for at finde flere smitsomme plantesygdomme.

Et eksempel er tomatskrumpevirussen Tomato Brown Rugose Fruit Virus, der nemt overføres med inficeret frø, og som de seneste to år er fundet i tomat- og peber produktionen i flere europæiske lande. Et alvorligt udbrud af skadedyr, svampe, bakterier eller virus kan få store konsekvenser for både vores natur og fødevare- og planteproduktion.

Tag ikke planter og frø med fra udlandet

Der er flere ting, som danskerne selv kan gøre for at passe på danske planter og den danske natur. Det er blandt andet ikke at tage levende planter eller frø med hjem fra rejser eller købe frø og planter på nettet fra tredjelande. Der kan nemlig følge alvorlige planteskadegørere med, som kan ramme afgrøder og planter, og som man ikke kan se med det blotte øje

"Vi forsøger altid at forebygge og forhindre, at plantesygdomme og skadedyr kommer ind, - da det kan være svært at udrydde skadegøreren, når den først har etableret sig. Det kan være fristende at tage stiklinger eller frø fra flotte planter med hjem som en feriesouvenir. Vores råd er altid: Lad hellere være," siger Kirstine Riskær.

I december 2019 indførte EU nye importregler, der betyder, at frø, planter, frugter og grøntsager skal ledsages af et såkaldt plantesundhedscertifikat, hvis de skal tages lovligt med hjem fra lande uden for EU netop for at beskytte Danmark og EU mod skadedyr og plantesygdomme fra tredjelande.

Frem til sommeren 2021 vil der blive delt ud af gode råd, videoer, og inspiration til at passe på danske planter, afgrøder og natur på Landbrugsstyrelsens sociale medier.

Flere artikler fra samme sektion

Coop 365 discount åbner sit bud på fremtidens bæredygtige butik

Biodiversitet og bæredygtighed er tænkt ind på mange niveauer i Coops nye discountbutik, som åbner fredag.

09-08-2022 2 minutter

Meny-kæden sætter ekstra fokus på økologi

Med en 20-siders tilbudsavis med økologiske varer ønsker Meny-kæden at vise, at man ikke behøver at besøge en discountbutik for at finde Ø-mærkede varer til priser, hvor alle kan være med.

09-08-2022 2 minutter Detailhandel

»Historisk« fald i salget af oksekød

Salget af kød - særligt oksekød - er faldet drastisk herhjemme. Også i udlandet er der sket et fald, efter at priserne er steget.

04-08-2022 2 minutter Forbrug,   Detailhandel